Як харчуватися в піст з користю: топ-5 секретів від дієтолога
Піст для віруючої людини – особливий час. Проте, це не тільки час для духовної роботи над собою, це ще й період для поліпшення загального стану організму, звичайно, якщо харчуватися правильно і дотримуватися певних рекомендацій.
Дієтолог Ольга Безугла в Instagram розповіла, як харчуватися у піст з користю.
Вченими доведено, що при правильному підході, піст знижує ризик серцево-судинних захворювань і покращує показники здоров'я. Раціональний підхід до свого меню в цей період, а також кілька простих порад дозволять вам зберегти і примножити життєву енергію.
До початку посту людям з хронічними захворюваннями, а також вагітним жінкам, які годують груддю рекомендується проконсультуватися з лікарем і духовним наставником.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Для всіх інших віруючих є прості рекомендації, які дозволять легко і з користю для здоров'я провести цей важливий, з духовної точки зору, період:
1. Баланс білка. Так як основа православного посту – це відмова від продуктів тваринного походження, дуже важливо стежити за тим, щоб у раціоні була достатня кількість рослинного білка. Віддайте перевагу бобовим (сочевиця, горох, квасоля), горіхам (фісташки, мигдаль, фундук) , крупам (гречка, рис, пшениця), овочам (редис, перець, буряк, капуста).
2. Правильна композиція тарілки. В православний піст споживається більше вуглеводів і тому, як наслідок, можливі скачки цукру. Балансуємо тарілку корисними жирами (лляна та оливкова олія ідеально для заправки страв) і клітковиною (овочі і зелені салати).
3. Достатня кількість клітковини. Клітковина забезпечує травлення і добре впливає на рівень цукру та інсуліну. Включайте в меню цільні злаки: гречку , кіноа, дикий рис/ ягоди/ фрукти/ овочі і зелень.
Ілюстративне фото (instagram.com/dr.bezugla_olga)
Нагадаємо, що раніше дієтолог Альбіна Комісарова розповіла, як поліпшити смак їжі.