Допомагає схуднути і оздоровитися: дієтолог розповіла про корисні вуглеводи
Клітковина – корисна складова здорового харчування, про яку не варто забувати, адже вона здатна забезпечити не тільки стрункість, але і здоров'я. Дієтолог Ольга Безугла розповіла про джерела дієтарної клітковини і пояснила, чому її варто включити в меню.
На сторінці в Instagram вона дала визначення клітковині і розкрила правду про цю категорію вуглеводів.
Дієтарная клітковина (харчові волокна) – вуглеводи натуральні або синтетичні , які не піддаються процесам травлення в тонкому кишечнику людини і несуть собі фізіологічну користь для нашого організму.
Клітковина додає дієті об'єм, зменшує енергетичну щільність харчових продуктів, може покращити глікемічний контроль і запобігати або зменшувати запори.
Велика кількість людей не споживають дієтарну клітковину в достатньому рекомендованому об'ємі.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Хорошими джерелами дієтарної клітковини служать:
- цільні зерна;
- горіхи і насіння;
- овочі і фрукти.
Більше споживання клітковини пов'язане зі зниженням ризику розвитку деяких хронічних захворювань, включаючи хвороби серцево-судинної системи і діабету, також воно може зменшити ризик загальної смертності.
Дієтарная клітковина може бути включена в нутриційний перелік на упаковці харчових продуктів, зазвичай вона позначається як підрозділ загальних вуглеводів.
У такому разі продукт "Багатий клітковиною" - 3 г або більше клітковини на заявлену порцію продукту/ "Високий вміст клітковини" на етикетці харчового продукту - в продукті повинна містити як мінімум 5 г на порцію.
Нагадаємо, що раніше дієтолог Тетяна Дік розповіла, як схуднути на розмір всього за добу.