ru ua

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати Євген Клопотенко (фото: facebook.com/RecipesIevgenKlopotenko)

Євген Клопотенко, знаменитий український шеф-кухар, переможець МастерШеф, поділився альтернативним українським меню для новорічного столу. Кулінар впевнений, що з його рецптами ви зможете здивувати самих бувалих гурманів.

На своєму особистому сайті він запропонував меню із закусок, салатів, основної страви, гарніру, десерту і напоїв - алкогольного і безалкогольного.

В українське новорічне меню від Євгена Клопотенко входять:

  • Закуска з оселедцем
  • Закуска з грибів
  • Салат з бринзою та в'яленими томатами
  • Салат із запеченої капусти з куркою
  • Верещака
  • Товчанка
  • Львівський сирник
  • Ягідний кисіль
  • Спотикач

Закуска з оселедцем

За словами шеф-кухаря, у старовинних українських книгах оселедець поєднують з картоплею, яблуками і навіть томатами Але Клопотенко вирішив трохи видозмінити рецепт, з'єднавши оселедець з буряком і копченою грушею. Для страви ідеально підійде молоденький оселедець в розсолі, або ж ви можете засолити рибу своїми руками.

Інгредієнти:

  • 2-3 буряки
  • 2-3 в'ялені або копчені груші
  • 1 ч. л. насіння льону
  • 2-3 ст. л. соняшникової олії
  • 2 оселедці
  • 2 гілочки кропу

Буряк можна приготувати двома способами. Помийте 2-3 буряки і оберніть фольгою. Поставте їх у розігріту до 180 градусів духовку на 60-90 хвилин. Час запікання залежить від розміру буряків. Або ж покладіть буряк в підсолену воду і варіть його протягом 45-75 хвилин.

Запечений буряк буде смачніше, але це вже на ваш смак. Готовий буряк потрібно остудити, почистити і нарізати тонкими скибочками. Можете відразу викладати на тарілку.

Щоб в'ялені або копчені груші були м'які, їх потрібно залити окропом на 15-20 хвилин.

Готові груші наріжте маленьким кубиком. Філе оселедця потрібно нарізати тонкими смужками, а потім подрібнити на кубики.

Тепер по 1 ч. л. порізаного оселедця треба викласти на кожну скибочку буряків. На оселедець і буряк викладаємо грушу і розподіляємо 1 ч. л. льону. Додайте на страву 2-3 ст. л. ароматної олії, а гілочки кропу будуть прикрасами зверху.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Закуска з грибів

Така закуска - свого роду аперитив на новорічному столі. Цю страву можна готувати не тільки на свята, але і для звичайних посиденьок.

Інгредієнти:

  • 200 г печериць
  • 40-50 г білих грибів (сушених)
  • 50 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • ½ ч. л. гірчиці
  • 1 ч. л. оцту
  • 4-6 скибочок хліба
  • 1 ч. л. зерен коріандру
  • 2-3 гілочки петрушки (або кропу, за бажанням)
  • за смаком сіль і перець

Замочіть 40-50 г білих грибів в холодній воді приблизно на 1 годину. Печериці (200 г) Наріжте четвертинками і обсмажте на 50 г вершкового масла, поки не утвориться золотава скоринка.

Білі гриби відваріть в підсоленій воді приблизно 20 хвилин. Підсушіть хліб на сухій сковороді, в тостері або в духовці.

Перебийте білі гриби й печериці з сіллю і перцем за смаком до бажаної консистенції блендером. Пасту охолодіть до кімнатної температури.

Зробіть соус. Для цього змішайте ½ ч. л. гірчиці з 2 яйцями, 1 ч. л. оцту з перцем і сіллю. Акуратно збийте вінчиком до утворення піни.

На підсушений хліб викладіть грибну пасту і зверху полийте соусом, посипте зернами коріандру і зеленню.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Салат з бринзою та в'яленими томатами

Клопотенко стверджує, що комбінація бринза+зелень автоматично робить їжу божественною, а ще салат дуже просто готувати. Ну а в'ялені томати і чорнослив змусять ваші рецептори "танцювати" від такого аромату.

Інгредієнти:

  • 200 г бринзи
  • 5-6 в'ялених томатів
  • 5-6 шт. чорносливу
  • 90-100 г міксу салатів
  • 2 ст. л. гарбузового насіння
  • ½ лимона для соку
  • 2-3 ст. л. оливкової олії

Наріжте в'ялені томати і чорнослив (по 5-6 шт.) тонкими смужками. Викладіть в миску разом з 90-100 г міксу салатів.

Покришіть в салат 200 г бринзи. Полийте соком половини лимона і всипте гарбузове насіння. Додайте 2-3 ст. л. оливкової олії і акуратно перемішайте.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Салат із запеченої капусти з куркою

Запечена капуста зберігає свою хрустку структуру, але при цьому її аромат посилюється в десять мільйонів разів. Якщо нарізати туди ще свіжих томатів і смаженої курки, вийде справжній витвір мистецтва.

Інгредієнти:

  • ½ качана капусти
  • 1 лимона
  • 2 курячих філе
  • 1 ч. л. копченої паприки
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 3-4 ст. л. соняшникової олії
  • 2 помідора
  • 3-4 ст. л. домашнього майонезу
  • сіль і перець за смаком

Розріжте капусту на чверті, знадобляться 2 четвертинки. Обріжте жорсткі частини качанів, капусту перекладіть у форму для запікання і полийте соком лимона, 3-4 ст. л. соняшникової олії, посоліть на смак. Запікайте при 180 градусах приблизно 25-30 хвилин.

Наріжте тонкими смужками 2 курячих філе. Додайте до курки гірчицю, паприку і сіль з перцем, відставте на 20 хвилин. Потім обсмажте філе до утворення рум'яної скоринки.

Наріжте тонкими скибочками 2 помідора і викладіть до капусти додайте смажену курку.

Приготуйте домашній майонез, змішавши гірчицю, 2 жовтки, олію і лимонний сік. Полийте салат соусом.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Верещака

Верещака - це свинячі ребра, запечені в квасі з часником і спеціями. Традиційно квас повинен бути буряковим, але темний хлібний теж відмінно підійде.

Інгредієнти:

  • 0.8-1 кг свинячих ребер
  • 0.75-1 л темного хлібного квасу
  • 1 головка часнику
  • 2-3 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ч. л. орегано
  • 2 ст. л. борошна
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст. л. панірувальних сухарів
  • 2-3 гілочки петрушки
  • сіль і перець за смаком

Треба нарізати свинячі ребра по 1-2 сегмента. Потім посолити, поперчити і вичавити зубчики часнику на них.

На сковороді підрум'яньте м'ясо на 2-3 ст. л. соняшникової олії до утворення скоринки.

Готові ребра викладіть у форму для запікання і додайте 1 ч. л орегано. Залийте м'ясо 1 л темного квасу.

Протягом години запікайте ребра в духовці при температурі 180 градусів.

Після цього квас злийте в сотейник, а ребра перекладіть в окрему ємність і накрийте фольгою, щоб вони не охолонули. Квас випарюйте протягом 15 хвилин - це буде соус.

Щоб згустити квас, потрібно окремо змішати 2 ст. л. борошна і 50 г вершкового масла.

Потроху додайте суміш до квасу, але помішуйте віночком, щоб не утворювалися грудочки. Перед подачею полийте ребра соусом і присипте панірувальними сухарями. Страву можете прикрасити листочками петрушки.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Товчанка

Товчанка трохи більш унікальна страва, ніж просто пюре. Її українці готували ще 100 років тому. Товчанку можна вважати прекрасним апгрейдом звичайного пюре.

Інгредієнти:

  • 3-4 картоплі
  • ½ склянки квасолі
  • 1 лавровий лист
  • 2 горошини запашного перцю
  • 3 ст. л. маку
  • 50 г вершкового масла
  • сіль і перець за смаком

Картоплю і квасолю потрібно відварити в різних ємностях до готовності. Рідину з картоплі перелийте в миску, а рідину з квасолі можете виливати, вона не знадобиться.

Перемішайте картоплю, квасолю, мак і вершкове масло. Розтовчіть все до однорідності. Доливайте рідину з картоплі, щоб отримати бажану консистенцію товчанки.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Львівський сирник

Його вершковість, легкість і ніжність саме те, чого хоче ваша внутрішня дитина. В якості поливки відмінно підійде солона карамель.

Для основи:

  • 800 г сиру 9%
  • 2 картоплі
  • 50 г вершкового масла
  • 180-200 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 лимона
  • 1 апельсин
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 1 ст. л. борошна (+ 1 ст. л. борошна, щоб посипати форму)
  • 50 г родзинок (за бажанням)
  • 1 щіпка солі

Для карамельного соусу:

  • 150 мл вершків (33%)
  • 150 г цукру
  • 1 щіпка солі

В миску викладіть всі інгредієнти для основи (800 г сиру, 50 г вершкового масла, 180-200 г цукру, 4 яйця, цедру 1 лимона і 1 апельсина, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ст. л борошна) і перебийте заглибним блендером до отримання однорідної консистенції.

Відваріть 2 картоплини і натріть їх на дрібній тертці в миску з основою. Акуратно перемішайте лопаткою.

Змастіть форму вершковим маслом і присипте борошном. Викладіть тісто у форму, розрівняйте і запікайте при температурі 180 градусів 45-60 хвилин.

Для карамельного соусу всипте на гарячу сковороду або в каструльку 150 г цукру.

Нагрівайте, не перемішуючи, до моменту, поки цукор не розтане. Влийте 150 мл теплих вершків, додайте щіпку солі і перемішайте віночком до загустіння.

Готовий сирник полийте карамельним соусом.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Ягідний кисіль

Ягідний кисіль має повне право перебувати на вашому застіллі. Адже цей напій дуже недооцінюють через радянський досвід. Однак зараз у вас є можливість приготувати його власними руками, додати краплю любові і подавати з задоволенням.

Інгредієнти:

  • 400 г заморожених ягід
  • 2.5-3 л води
  • 10 ст. л. цукру
  • 5 ст. л. крохмалю

В каструлю з 2,5-3 л води додайте цукор (10 ст. л.) і дочекайтеся його повного розчинення.

Додайте 400 г будь-яких ягід і проваріть ще 7-10 хвилин. Розчиніть крохмаль у склянці води і влийте тонкою цівкою в каструлю, при цьому постійно помішуючи.

Варіть ще 2-3 хвилини до бажаної густоти. Охолодіть і подавайте.

Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати

Спотикач

Спотикач - це дуже міцна настоянка з дуже іронічною назвою. Цей напій в Україні готують вже давно. В його основі - горілка зі спеціями, прянощами і цукром. Йому потрібно настоятися 1-1,5 тижня. До Нового року навряд чи, але до Різдва якраз він буде готовий.

Інгредієнти:

  • 500 мл горілки
  • 6 бутонів гвоздики
  • 1 щіпка мускатного горіха
  • 1 ст. л. ванільного цукру
  • 100 г цукру
  • 100 мл води
  • 1 лимона

Перелийте в окрему ємність 500 мл горілки і додайте щіпку мускатного горіха, 6 бутонів гвоздики і 1 ст. л. ванільного цукру. Настоюйте в темному місці 1-1,5 тижня, щодня збовтуючи.

Після цього змішайте в сотейнику 100 мл води і 100 г цукру, прогрійте до розчинення цукру. Додайте сироп і сік лимона в настоянку і добре перемішайте. Охолодіть і подавайте до столу.

Раніше Євген Клопотенко поділився авторським новорічним меню, яке просто готувати, а страви дуже оригінальні.