Клопотенко поділився новорічним меню з українських страв, які просто і швидко готувати
Євген Клопотенко, знаменитий український шеф-кухар, переможець МастерШеф, поділився альтернативним українським меню для новорічного столу. Кулінар впевнений, що з його рецптами ви зможете здивувати самих бувалих гурманів.
На своєму особистому сайті він запропонував меню із закусок, салатів, основної страви, гарніру, десерту і напоїв - алкогольного і безалкогольного.
В українське новорічне меню від Євгена Клопотенко входять:
- Закуска з оселедцем
- Закуска з грибів
- Салат з бринзою та в'яленими томатами
- Салат із запеченої капусти з куркою
- Верещака
- Товчанка
- Львівський сирник
- Ягідний кисіль
- Спотикач
Закуска з оселедцем
За словами шеф-кухаря, у старовинних українських книгах оселедець поєднують з картоплею, яблуками і навіть томатами Але Клопотенко вирішив трохи видозмінити рецепт, з'єднавши оселедець з буряком і копченою грушею. Для страви ідеально підійде молоденький оселедець в розсолі, або ж ви можете засолити рибу своїми руками.
Інгредієнти:
- 2-3 буряки
- 2-3 в'ялені або копчені груші
- 1 ч. л. насіння льону
- 2-3 ст. л. соняшникової олії
- 2 оселедці
- 2 гілочки кропу
Буряк можна приготувати двома способами. Помийте 2-3 буряки і оберніть фольгою. Поставте їх у розігріту до 180 градусів духовку на 60-90 хвилин. Час запікання залежить від розміру буряків. Або ж покладіть буряк в підсолену воду і варіть його протягом 45-75 хвилин.
Запечений буряк буде смачніше, але це вже на ваш смак. Готовий буряк потрібно остудити, почистити і нарізати тонкими скибочками. Можете відразу викладати на тарілку.
Щоб в'ялені або копчені груші були м'які, їх потрібно залити окропом на 15-20 хвилин.
Готові груші наріжте маленьким кубиком. Філе оселедця потрібно нарізати тонкими смужками, а потім подрібнити на кубики.
Тепер по 1 ч. л. порізаного оселедця треба викласти на кожну скибочку буряків. На оселедець і буряк викладаємо грушу і розподіляємо 1 ч. л. льону. Додайте на страву 2-3 ст. л. ароматної олії, а гілочки кропу будуть прикрасами зверху.
Закуска з грибів
Така закуска - свого роду аперитив на новорічному столі. Цю страву можна готувати не тільки на свята, але і для звичайних посиденьок.
Інгредієнти:
- 200 г печериць
- 40-50 г білих грибів (сушених)
- 50 г вершкового масла
- 2 яйця
- ½ ч. л. гірчиці
- 1 ч. л. оцту
- 4-6 скибочок хліба
- 1 ч. л. зерен коріандру
- 2-3 гілочки петрушки (або кропу, за бажанням)
- за смаком сіль і перець
Замочіть 40-50 г білих грибів в холодній воді приблизно на 1 годину. Печериці (200 г) Наріжте четвертинками і обсмажте на 50 г вершкового масла, поки не утвориться золотава скоринка.
Білі гриби відваріть в підсоленій воді приблизно 20 хвилин. Підсушіть хліб на сухій сковороді, в тостері або в духовці.
Перебийте білі гриби й печериці з сіллю і перцем за смаком до бажаної консистенції блендером. Пасту охолодіть до кімнатної температури.
Зробіть соус. Для цього змішайте ½ ч. л. гірчиці з 2 яйцями, 1 ч. л. оцту з перцем і сіллю. Акуратно збийте вінчиком до утворення піни.
На підсушений хліб викладіть грибну пасту і зверху полийте соусом, посипте зернами коріандру і зеленню.
Салат з бринзою та в'яленими томатами
Клопотенко стверджує, що комбінація бринза+зелень автоматично робить їжу божественною, а ще салат дуже просто готувати. Ну а в'ялені томати і чорнослив змусять ваші рецептори "танцювати" від такого аромату.
Інгредієнти:
- 200 г бринзи
- 5-6 в'ялених томатів
- 5-6 шт. чорносливу
- 90-100 г міксу салатів
- 2 ст. л. гарбузового насіння
- ½ лимона для соку
- 2-3 ст. л. оливкової олії
Наріжте в'ялені томати і чорнослив (по 5-6 шт.) тонкими смужками. Викладіть в миску разом з 90-100 г міксу салатів.
Покришіть в салат 200 г бринзи. Полийте соком половини лимона і всипте гарбузове насіння. Додайте 2-3 ст. л. оливкової олії і акуратно перемішайте.
Салат із запеченої капусти з куркою
Запечена капуста зберігає свою хрустку структуру, але при цьому її аромат посилюється в десять мільйонів разів. Якщо нарізати туди ще свіжих томатів і смаженої курки, вийде справжній витвір мистецтва.
Інгредієнти:
- ½ качана капусти
- 1 лимона
- 2 курячих філе
- 1 ч. л. копченої паприки
- 1 ч. л. гірчиці
- 3-4 ст. л. соняшникової олії
- 2 помідора
- 3-4 ст. л. домашнього майонезу
- сіль і перець за смаком
Розріжте капусту на чверті, знадобляться 2 четвертинки. Обріжте жорсткі частини качанів, капусту перекладіть у форму для запікання і полийте соком лимона, 3-4 ст. л. соняшникової олії, посоліть на смак. Запікайте при 180 градусах приблизно 25-30 хвилин.
Наріжте тонкими смужками 2 курячих філе. Додайте до курки гірчицю, паприку і сіль з перцем, відставте на 20 хвилин. Потім обсмажте філе до утворення рум'яної скоринки.
Наріжте тонкими скибочками 2 помідора і викладіть до капусти додайте смажену курку.
Приготуйте домашній майонез, змішавши гірчицю, 2 жовтки, олію і лимонний сік. Полийте салат соусом.
Верещака
Верещака - це свинячі ребра, запечені в квасі з часником і спеціями. Традиційно квас повинен бути буряковим, але темний хлібний теж відмінно підійде.
Інгредієнти:
- 0.8-1 кг свинячих ребер
- 0.75-1 л темного хлібного квасу
- 1 головка часнику
- 2-3 ст. л. соняшникової олії
- 1 ч. л. орегано
- 2 ст. л. борошна
- 50 г вершкового масла
- 1 ст. л. панірувальних сухарів
- 2-3 гілочки петрушки
- сіль і перець за смаком
Треба нарізати свинячі ребра по 1-2 сегмента. Потім посолити, поперчити і вичавити зубчики часнику на них.
На сковороді підрум'яньте м'ясо на 2-3 ст. л. соняшникової олії до утворення скоринки.
Готові ребра викладіть у форму для запікання і додайте 1 ч. л орегано. Залийте м'ясо 1 л темного квасу.
Протягом години запікайте ребра в духовці при температурі 180 градусів.
Після цього квас злийте в сотейник, а ребра перекладіть в окрему ємність і накрийте фольгою, щоб вони не охолонули. Квас випарюйте протягом 15 хвилин - це буде соус.
Щоб згустити квас, потрібно окремо змішати 2 ст. л. борошна і 50 г вершкового масла.
Потроху додайте суміш до квасу, але помішуйте віночком, щоб не утворювалися грудочки. Перед подачею полийте ребра соусом і присипте панірувальними сухарями. Страву можете прикрасити листочками петрушки.
Товчанка
Товчанка трохи більш унікальна страва, ніж просто пюре. Її українці готували ще 100 років тому. Товчанку можна вважати прекрасним апгрейдом звичайного пюре.
Інгредієнти:
- 3-4 картоплі
- ½ склянки квасолі
- 1 лавровий лист
- 2 горошини запашного перцю
- 3 ст. л. маку
- 50 г вершкового масла
- сіль і перець за смаком
Картоплю і квасолю потрібно відварити в різних ємностях до готовності. Рідину з картоплі перелийте в миску, а рідину з квасолі можете виливати, вона не знадобиться.
Перемішайте картоплю, квасолю, мак і вершкове масло. Розтовчіть все до однорідності. Доливайте рідину з картоплі, щоб отримати бажану консистенцію товчанки.
Львівський сирник
Його вершковість, легкість і ніжність саме те, чого хоче ваша внутрішня дитина. В якості поливки відмінно підійде солона карамель.
Для основи:
- 800 г сиру 9%
- 2 картоплі
- 50 г вершкового масла
- 180-200 г цукру
- 4 яйця
- 1 лимона
- 1 апельсин
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 1 ст. л. борошна (+ 1 ст. л. борошна, щоб посипати форму)
- 50 г родзинок (за бажанням)
- 1 щіпка солі
Для карамельного соусу:
- 150 мл вершків (33%)
- 150 г цукру
- 1 щіпка солі
В миску викладіть всі інгредієнти для основи (800 г сиру, 50 г вершкового масла, 180-200 г цукру, 4 яйця, цедру 1 лимона і 1 апельсина, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ст. л борошна) і перебийте заглибним блендером до отримання однорідної консистенції.
Відваріть 2 картоплини і натріть їх на дрібній тертці в миску з основою. Акуратно перемішайте лопаткою.
Змастіть форму вершковим маслом і присипте борошном. Викладіть тісто у форму, розрівняйте і запікайте при температурі 180 градусів 45-60 хвилин.
Для карамельного соусу всипте на гарячу сковороду або в каструльку 150 г цукру.
Нагрівайте, не перемішуючи, до моменту, поки цукор не розтане. Влийте 150 мл теплих вершків, додайте щіпку солі і перемішайте віночком до загустіння.
Готовий сирник полийте карамельним соусом.
Ягідний кисіль
Ягідний кисіль має повне право перебувати на вашому застіллі. Адже цей напій дуже недооцінюють через радянський досвід. Однак зараз у вас є можливість приготувати його власними руками, додати краплю любові і подавати з задоволенням.
Інгредієнти:
- 400 г заморожених ягід
- 2.5-3 л води
- 10 ст. л. цукру
- 5 ст. л. крохмалю
В каструлю з 2,5-3 л води додайте цукор (10 ст. л.) і дочекайтеся його повного розчинення.
Додайте 400 г будь-яких ягід і проваріть ще 7-10 хвилин. Розчиніть крохмаль у склянці води і влийте тонкою цівкою в каструлю, при цьому постійно помішуючи.
Варіть ще 2-3 хвилини до бажаної густоти. Охолодіть і подавайте.
Спотикач
Спотикач - це дуже міцна настоянка з дуже іронічною назвою. Цей напій в Україні готують вже давно. В його основі - горілка зі спеціями, прянощами і цукром. Йому потрібно настоятися 1-1,5 тижня. До Нового року навряд чи, але до Різдва якраз він буде готовий.
Інгредієнти:
- 500 мл горілки
- 6 бутонів гвоздики
- 1 щіпка мускатного горіха
- 1 ст. л. ванільного цукру
- 100 г цукру
- 100 мл води
- 1 лимона
Перелийте в окрему ємність 500 мл горілки і додайте щіпку мускатного горіха, 6 бутонів гвоздики і 1 ст. л. ванільного цукру. Настоюйте в темному місці 1-1,5 тижня, щодня збовтуючи.
Після цього змішайте в сотейнику 100 мл води і 100 г цукру, прогрійте до розчинення цукру. Додайте сироп і сік лимона в настоянку і добре перемішайте. Охолодіть і подавайте до столу.
Раніше Євген Клопотенко поділився авторським новорічним меню, яке просто готувати, а страви дуже оригінальні.