ua en ru

Відмовитися хоч на тиждень: нутриціолог назвала топ-7 продуктів, що підвищують тривожність

Відмовитися хоч на тиждень: нутриціолог назвала топ-7 продуктів, що підвищують тривожність Вероніка Хуснутдінова (фото: instagram.com/veronika_naturomama)

Скарги на підвищену тривожність в 2021 році можна почути на кожному кроці. Хоча ні стрес, ні тривожність, ні порушення сну - не норма.

Часто ми можемо допомогти організму залишатися в спокої і розслабленні без всяких таблеток, добавок і сеансів у психолога, просто відмовившись від продуктів, які лише підсилюють всі ці тривожні симптоми.

Нутриціолог Вероніка Хуснутдінова у своєму Instagram дала список продуктів, які викликають тривожність. Варто відмовитися від них хоч на пару тижнів - і, швидше за все, ви здивуєтеся різниці в своєму стані "до" і "після".

Відмовитися хоч на тиждень: нутриціолог назвала топ-7 продуктів, що підвищують тривожністьЗ вічним стресом пора зав'язувати (фото: pexels.com)

Продукти, які сприяють підвищенню тривожності

  • Алкоголь

- порушує нейротрансмітери в мозку

Алкоголь дозволяє відчути себе розслабленими і впевненими на дуже короткий період, викликаючи різкий зворотний ефект при припиненні ефекту. Занепокоєння, суєтність думок - те, що супроводжує людину, яка вживає алкоголь.

  • Цукровмісні продукти, десерти, цукерки

- значно робить розбалансування гормональної і нервової системи

Організм реагує, виробляючи велику дозу інсуліну (гормону, який видаляє надлишок цукру з крові). В результаті організм стає резистентним до інсуліну і надлишок цукру йде безпосередньо в печінку. Печінки стає все важче виконувати свої функції. Плюс виникає цукрова залежність, коли настрій безпосередньо залежить від отримання чергової солодкої дози.

  • Кава

- стимулює гормони стресу, які збільшують частоту серцевих скорочень, виділяють цукор в кровотік

Це може викликати тремор і панічні атаки.

  • Сирі овочі, фрукти у великій кількості, морозиво і в цілому холодні продукти в холодну пору року

- уповільнюють травлення і, відповідно, збільшують кількість слизу і токсинів

Цей стан супроводжується поганим настроєм, дратівливістю і підвищеною тривожністю.

Відмовитися хоч на тиждень: нутриціолог назвала топ-7 продуктів, що підвищують тривожністьКаву можна скоротити до чашки в день або, наприклад, пити через день (фото: pexels.com)

  • Хліб і хлібобулочні вироби

- містять глютен - важко перетравлюваний білок пшениці

Дослідники пов'язали целіакію та непереносимість глютену з симптомами тривоги.

  • Будь-які промислові продукти (пластівці, хлібці, вафлі і печиво з довгим терміном зберігання, ковбаси, консерви, рафіновані масла)

- виснажують організм, позбавляючи клітковини і необхідних нутрієнтів

Крім того, шкідливі добавки, (наприклад, глутамат натрію, згідно з дослідженнями, пов'язано з тривогою і депресією). Крім того, вони містять трансжири, які теж сприяють розвитку тривожності і депресії.

  • Промислові молочні продукти

- містять білки в такому вигляді, які дуже часто викликають імунну відповідь, порушують травлення і підтримують запалення, що в свою чергу, пов'язано з тривогою.