ua en ru

Їсти або відмовитися: нутриціолог розповіла невідому правду про вершкове масло

Їсти або відмовитися: нутриціолог розповіла невідому правду про вершкове масло Нутриціолог Анна Макарова (фото: instagram.com/annamakarova25)

Хліб або булка з маслом до чаю давно є улюбленим для багатьох прийомом їжі. А більшість людей впевнені, що саме від вершкового масла ростуть боки і запливає талія - і давно відмовилися від цього продукту.

Чи потрібно відмовлятися від улюбленого, і такого "рідного" бутерброда з маслом і навіщо, розповіла у своєму Instagram нутриціолог Анна Макарова.

Вершкове масло (далі СМ) - це тверда емульсія, що складається з гранул молочного жиру, води і неорганічних солей, що отримується шляхом збивання вершків з молока. У СМ з відсотком жирності 78,5 %, в порції з половинку сірникової коробки (приблизно 14 г) міститься 100 ккал і 11,5 г жиру, з яких 7 г - насичені.

Їсти або відмовитися: нутриціолог розповіла невідому правду про вершкове маслоБагато обожнюють масло і не збираються від нього відмовлятися (фото: pexels.com)

У 2014 році в дуже впливовому журналі Annals of Internal Medicine вийшла публікація, яка навела шереху в американських ЗМІ. Було сказано, що вживання меншої кількості насичених жирів (в СМ їх багато) не знижує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

Але якби все було так просто. Суперечки про вплив різних дієтичних жирів, включаючи різновиди насичених жирів, ведуться досі. Вчені все ще продовжують досліджувати це питання.

Швидко поставить на ноги: нутриціолог назвала просте натуральний засіб від застуди та грипу

Експерти з фонду Серця Нової Зеландії заявили, що дієта з низьким вмістом насичених жирів знижує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

Однак важливо, чим замінюються насичені жири! Для багатьох невідомою правдою залишається, що заміна СМ фруктами або горіхами - це одне, а солодкою газованою водою або пончиками - це інше.

Їсти або відмовитися: нутриціолог розповіла невідому правду про вершкове масло

Дуже важливо, чим ви заміните насичені жири (фото: pexels.com)

І, як завжди, повторюю найголовніше: замість зациклення на окремих продуктах, розумніше розглядати раціон в цілому. Наповнюйте його мінімально переробленими, цільними продуктами, а вершкове масло вживайте в скромних кількостях.

Здорові любителі СМ можуть з'їдати маленьку порцію в день, а люди з серцево-судинними захворюваннями слідують рекомендаціям свого лікаря.