Їжа для розуму: топ-5 продуктів, корисних для мозку
Прийнято вважати, що мозку потрібна глюкоза і це часте пояснення того, коли в процесі інтенсивної мозкової діяльності, ми тягнемося за черговою цукеркою! Але насправді, ми можемо дати своєму мозку набагато більший ресурс і користь, ніж просто цукор.
Дієтолог Ольга Безугла перерахувала в Instagram продукти, здатні підтримувати як короткострокову, так і довгострокову функцію мозку, поліпшити настрій і профілактувати старіння мозку.
Топ-5 продуктів для здоров'я мозку:
Жирна риба
Так, не цукор, а жир! Все вірно! Близько 60% вашого мозку складається з жиру, і половина цього жиру складається з жирних кислот омега-3. Вживаючи жирну рибу з великою кількістю омега-3 (лосось, форель, тунець, оселедець і сардини), ви зможете уповільнити вікове зниження розумових здібностей і допомогти запобігти хворобі Альцгеймера.
Брокколі, ну куди ж без брокколі!
Насправді брокколі багата потужними рослинними сполуками, в тому числі антиоксидантами, завдяки чому проявляє потужну антиоксидантну і протизапальну дію. Плюс в брокколі багато вітаміну К, це жиророзчинний вітамін, який необхідний для утворення сфінголіпідів (тип жиру), в який щільно упаковані клітини мозку.
Ягоди: чорниця, лохина, ожина і тд.
Яскраво забарвлені ягоди містять антоціани, групу рослинних сполук з протизапальною і антиоксидантною дією. Антиоксиданти діють як проти окисного стресу, так і проти запалення, що може сприяти старінню мозку і нейродегенеративних захворювань.
Ілюстративне фото (pexels.com)
Горіхи і насіння (мигдаль, фундук, гарбузове насіння).
В першу чергу ці продукти теж багаті антиоксидантами і Омега 3 жирними кислотами і відповідно багато вище перераховані функції вже будуть реалізовані. Але не варто забувати і про вітамін Е - чудовий антиоксидант. У ряді досліджень виявили, що вітамін E може також сприяти поліпшенню пізнавальних здібностей і зниження ризику хвороби Альцгеймера.
Ілюстративне фото (instagram.com/dr.bezugla_olga)
Раніше нутриціолог розповіла, як правильно їсти фрукти і худнути.