ru ua

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Сіль - це невід'ємна частина практично будь-якої страви. Цей пієвий продукт не такий простий, як здається на перший погляд.

Дієтолог Ольга Безугла на сторінці в Instagram розповіла про види солі та її вплив на організм.

Сіль життєво необхідна для життєдіяльності людини. Вона складається на 40% з натрію і 60% з хлору.

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору
Ілюстративне фото (www.pexels.com)⠀

Натрій - життєво важлива мінеральна речовина, проте його надмірна кількість може завдати організму шкоди. Наш організм не синтезує натрій і хлор самостійно, тому ми повинні отримувати їх зі свого раціону.

При помірному споживанні, незалежно від виду солі, супутні натрію мінерали надходять у вкрай малих кількостях.

Види солі:

Морська сіль. Крім хлориду натрію, морська сіль може містити деяку кількість йоду, кальцію, магнію і калію.

Сіль грубого помелу або кам'яна сіль

Кухонна або столова сіль

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору

Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Йодована сіль. Йодована сіль - хороший спосіб отримати відсутню кількість необхідного організму йоду.

Пан-сіль. У пан-сіль є амінокислота лізин, яка усуває металевий присмак йоду. У двох чайних ложках пан-солі міститься стільки ж натрію, скільки в одній чайній ложці кухонної солі.

Нітритна сіль. Ця сіль надає м'ясу рожево-червоний колір і стримує розвиток небажаних мікроорганізмів, продовжуючи тим самим термін придатності продукту.

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору

Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Разоцветная сіль.Незважаючи на те, що в їх складі часто наведено цілий список мінералів, жодна з цих солей не містить жоден з мінералів в такій кількості, щоб воно покрило значиму частину добової потреби.

Смакова сіль. Крім того, випускається сіль з різними смаковими нюансами. Це, наприклад, ароматизована, часникова, копчена сіль.

Рекомендація обмежити кількість солі. Ми не помічаємо як використовуємо цей продукт в рази більше того мінімуму, який необхідний для функціонування нашого організму.

У чому сіль? Дієтолог розкрила захоплюючу правду про сіль і здивувала широтою вибору

Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Скільки солі можна їсти? За даними ВООЗ - 5 гр на добу (одна чайна ложка). Але часто разом з їжею в організм потрапляє до 100 г, а це в 20 разів більше!

У той же час не можна відмовлятися від солі: організм людини не здатний накопичувати натрій, він надходить тільки з їжею. Повна відмова може привести до таких наслідків, як гіпоксія, порушення серцевого ритму, погіршення сну, зневоднення, м'язова слабкість і швидка стомлюваність.