Суддя проекту "МастерШеф" дала рецепт традиційної куті та узвару
Наближається Святвечір в Україні. Ні для кого не секрет, що з 12 пісних страв на столі головними є кутя та узвар. Суддя "МастерШеф", відомий кулінар України Ліза Глинська пропонує приготувати традиційні версії цих страв.
"За повір'ям, кутя — це господарка, а узвар — господар. Ділюся з вами рецептом своєї куті. Знаю, що в кожній сім'ї свій рецепт. Це, як з борщем, немає єдино вірного варіанту", — написала Ліза Глинська на своїй сторінці в Instagram.
Рецепт куті
Вам знадобляться
- 200 г пшениці (перловки або борошна, 1 склянку об'ємом 250 мл)
- 600 мл води (2,4 склянки об'ємом 250 мл)
- 30 г маку (2 ст. л.)
- 50 г обсмажених волоських горіхів (1,5−2 ст. л.)
- сухофрукти (за бажанням)
- мед (за смаком
- сіль (за смаком
Інгредієнти для узвару:
- сушені груші
- чорнослив
- в'ялена вишня
Приготуйте кутю. 1. Промийте крупу. 2. Залийте водою в пропорції 1:3 і залиште мінімум на 5 годин. 3. Додайте сіль і відваріть на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте. 4. Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин.
Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.
Приготуйте узвар. Залийте сухофрукти водою і проваріть. За словами Лізи, у нього не потрібно додавати цукор.
Як ми раніше писали, Клопотенко дав незвичайний рецепт куті на Святвечір.