Великий вибір: нутриціолог назвала найкорисніші овочі взимку
Овочі взимку? Обов'язково, адже овочі та зелень - невід'ємна частина здорового і збалансованого раціону в будь-яку пору року! Овочі - це приблизно 1/2-1/3 вашої порції в основний прийом їжі. Мінімум за день - 400-450 г.
Нутриціолог Лора Філіппова запропонувала в Instagram список корисних і доступних взимку овочів.
Взимку вистачає своїх варіантів овочів:
- білокачанна капуста. Досить тверда до зими, але її можна гасити і квасити.
- а ось з пекінської капусти вийде відмінний салат.
- кольрабі. Свіжу на терку в салат і смачно в овочевих супах/пюре.
- буряк. Можна запікати-відварювати, а можна сирий на тертку. Всі ж знають салат метелка?
- морква. І свіжа, і по-корейськи, і в овочевих соте.
- редька біла. У свіжому вигляді на тертку відмінно.
- гарбуз. Запікаємо окремо: з корицею як десерт (смачно і корисно додати 1-2 ч л кунжуту) або з маслом, травами і часником. Або свіжу на тертку як частина салату.
- гриби!
- картопля і батат. Їжте в запеченому вигляді або відварному (але батат так не смачно). Пам'ятайте, більшість людей додають картоплю в раціон як гарнір!
- мита зелень в пакетах і мікрогрін.
Ілюстративне фото (pexels.com)
- морська капуста, водорості.
- черрі. Як на мене, з усіх помідорів взимку тільки вони смачні.
- цибуля, часник.
Заморожені овочі. Горошок, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, перець, кукурудза, шпинат, цвітна капуста, брокколі... взимку заморозка - відмінна альтернатива привізним імпортним овочам.
Запікайте в духовці, готуйте овочеве соте, відварюйте на пару, їжте квашену капусту.
Нагадаємо, що раніше нутриціолог Анна Єлькіна розповіла про складові здорового і повноцінного сну.