ua en ru

Не дати вірусу розгулятися: нутріціолог розповіла, чого не можна їсти з герпесом

Не дати вірусу розгулятися: нутріціолог розповіла, чого не можна їсти з герпесом Від герпесу поки немає ліків (фото: pexels.com)

На сьогоднішній день, на жаль, немає способу повністю забрати вірус герпесу з організму, але ми можемо знизити його прояви.

Виявлено те, що амінокислоти, що містяться у продуктах харчування, відповідають за зростання герпесу або, навпаки, за контроль стадії ремісії, – це аргінін та лізин.

Цікаво, що якщо ми їмо продукти, багаті на аргінін (пшеничне борошно, арахіс, мюслі, свинина та ін.), то герпес зростатиме.

І навпаки, якщо ми будемо їсти продукти багаті на лізин, то зможемо контролювати цей процес. Про це розповіла у своєму Instagram нутріціолог Євгенія Хелс.

Не дати вірусу розгулятися: нутріціолог розповіла, чого не можна їсти з герпесом

Корисні продукти можуть "зупинити" герпес (фото: pexels.com)

Це не говорить про те, що потрібно їсти продукти лише багаті на лізин. Ми говоримо про їхнє співвідношення.

Як це працює

Вірус герпесу застосовує амінокислоту аргінін для розмноження нових клітин, лізин подібний до будови на цю амінокислоту, тому вірус починає поїдати лізин і гине.

Тут слід пам'ятати, що лізин - незамінна амінокислота і має надходити з їжею, на відміну аргініну.

Правильне співвідношення лізину та аргініну в їжі має бути приблизно 2:1 або 3:1.

Є дослідження, що саме цей дисбаланс веде до ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Продукти, багаті на аргінін, бідні на лізин

  • шоколад
  • цукор
  • родзинки
  • кунжут
  • насіння
  • горіхи (особливо багато аргініну в арахісі)
  • крупи
  • пшеничне борошно

Під час дієти постарайтеся виключити ці продукти зі свого харчування. Не варто також захоплюватися апельсинами та мандаринами.

Продукти, багаті на лізин

  • м'ясо (особливо червоне м'ясо, баранина, свинина іптиця)
  • сир (особливо пармезан)
  • деякі види риби (такі як тріска та сардина)
  • бобові (горох, квасоля)
  • креветки

А ось злаки містять мало лізину.