В Україні стартував так званий масляний тиждень, а іншими словами – Масляна. Поїсти традиційну страву цього свята, млинці, хочеться всім, тим більше їх існує незліченна кількість. Дієтолог Ольга Безугла відповіла на питання, чи можна їсти млинці тим, хто худне і яким віддати перевагу.
На сторінці в Instagram вона докладно описала правила приготування і вживання млинців для тих, хто стежить за вагою.
У кожному розборі користі/шкоди кожної страви, важливо враховувати ряд позицій:
Розмір порції? Якщо це буде 2-3 млинця в день, то ви не перезавантажте свій раціон.
Склад? Млинці - це поєднання жирів і вуглеводів, причому швидких, з високим глікемічним індексом.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Підберіть рецептуру так, щоб мінімізувати доданий цукор (замініть на стевію або эритрит) і замініть вуглеводну складову млинця на жирову або жиро-білкову (пшеничне борошно на кокосове, мигдальне або нутове).
Дієтолог, як адепт низковуглеводного раціону, радить змінити склад.
Якщо у Вашому раціоні присутні вуглеводи - в такому разі доцільно просто приділити увагу вуглеводомісткому борошну, але з низьким глікемічим індексом: цільнозернове або гречане борошно.
З чим їмо млинці? Концепція - менше цукру. Більше користі ми отримаємо при додавання природних продуктів: ягід/цитрусових та інших фруктів з низьким глікемічним індексом) /овочів.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Важливо планувати "млинцевий" прийом їжі з достатньою кількістю клітковини. Можна додати крем-сир (без підсолоджувачів)/ікру/пармезан - це буде ситно і корисно + щоб знизити гликемическую навантаження постарайтеся їсти не в моно виконанні. На тарілці розмістити білок, клітковину, жир - формула як знизити глікемічне навантаження млинців.
Що ми ще їмо крім млинців в цей день? Дуже важливо протягом дня подбати про те, щоб ми отримали вранці ситний сніданок з білком і клітковиною, в обід поласували млинцями на додачу до основного блюда і на вечір порцією корисної риби з овочевим гарніром, в такому разі ми досить філігранно інтегруємо млинці в свій раціон!
Нагадаємо, що раніше дієтолог Альбіна Комісарова розповіла все про протеїнові продукти.