Наближається новорічна ніч і практично кожен українець уявляє її собі з келихом шампанського. Але звідки ж прийшла традиція пити ігристе саме в переддень Нового року, 31 грудня.
Традиція пити шампанське з'явилася в Україні, починаючи з ХІХ століття. У 1878 році князь Голіцин відкрив перший в Україні завод шампанських вин в Новому світлі. Але на той момент люди більше воліли рейнські вина, горілку, а також різні настоянки і наливки, які заготовляли ще з літа. Про це пише Kraina.ua.
Тому навіть у сім'ях з невеликим достатком пляшка міцного вина була приготована спеціально до свята.
А в 1960 році українські винороби відкрили технологію постійної шампанізації, яка, в результаті, дозволила виробляти напій з "бульбашками", знизивши його вартість, і зробивши його більш доступним до купівлі. Крім цього, на початку 60-х років, уряд СРСР прийняв рішення забезпечувати на Новий рік кожну сім'ю як мінімум однією пляшкою ігристого.
З того часу традиція відкривати на Новий рік "Радянське шампанське" стала одним з незамінних атрибутів зимового свята. Люди перед Новим роком зазвичай закуповували величезна кількість пляшок. І з тої пори шампанське стало напоєм, без якого не обходиться святкування Нового року в багатьох сім'ях. Щоправда, зараз у нас є багатий вибір ігристих вин, крім "Радянського шампанського".
З чим п'ють шампанське
Шампанське п'ють перед їжею (як аперитив), так і під час їжі — під другі страви і десерт. Асортимент закусок до шампанського може бути дуже різноманітний. Це можуть бути фрукти, бутерброди з ікрою, сир, салати, страви з білого м'яса, дичини, фруктові десерти.
А ось закушувати шоколадкою шампанське експерти не рекомендують.
Як ми раніше писали, журналісти з'ясували, які продукти харчування категорично не варто купувати, щоб не отруїтися і не зіпсувати собі свято.