Не лише антибіотики: нутріціолог розповіла, чим особливо небезпечна червона риба
Нутриціолог (фото: instagram.com/veronika_naturomama)
Фахівці з харчування часто наполягають на тому, що рибу варто купувати тільки дику. Хоч морожена, хоч солона, вона повинна бути спіймана в морі, в найчистіших місцях з можливих. А ось штучно вирощену рибу варто уникати.
Такої ж думки дотримується нутриціолог Вероніка Хуснутдінова, про це вона розповіла у своєму Instagram.
Дика, по-справжньому безпечна, якісна риба, містить повноцінні легкозасвоювані білки, найцінніший жир, поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, фосфор, йод, кальцій, залізо, магній, селен, цинк, вітаміни A, D, E, РР, групи В.
Чим небезпечна риба (фото: pexels.com)
Чим небезпечна "Фермерська" риба
- Така риба вирощується на дуже маленькій площі, вона не може повноцінно рухатися. У цих умовах риба моментально захворює, тому в воду щодня додають антибактеріальні препарати, простіше кажучи - антибіотики.
- Така риба харчується спеціальними кормами з додаванням жирів, штучних вітамінів, гормональних препаратів для швидкого росту.
- Лосось підфарбовують барвником кантаксантином, який заборонений в косметиці і ліках, але в корм лосося він додається без обмежень.
- Через барвники і хімічні ліки в рибі акумулюється поліхлорований дифеніл і діоксин. Ці речовини пригнічують імунітет, провокують розвиток раку, уражень печінки, нирок, нервової системи.
- 99 % риби на ринку ін'єктовані поліфосфатами для утримання природної вологи після розморожування. Це саме по собі некорисно, а деякі великі виробники додають таку кількість фосфатів, що вага риби збільшується вдвічі.
Яку рибу не можна купувати (фото: pexels.com)
- Глазур. Крім того, що покупець платить, по суті, за лід (іноді глазур на рибі становить 30-40% від ваги), в глазурі містяться консерванти, антиокислювачі.
Раніше нутриціолог розповіла, що взяти з собою в літак для шлунка.