ua en ru

У відповіді за імунітет: прості продукти, в яких найбільше вітаміну С (список)

У відповіді за імунітет: прості продукти, в яких найбільше вітаміну С (список) Вітаміну С багато не тільки в цитрусових (фото: pexels.com)

Один з найголовніших вітамінів, який найбільше вартий Вашої уваги, це вітамін С.⠀

Нутриціолог Євгенія Хелс у своєму блог розповіла про його основні функції для організму, які доводять, що ввести в раціон продукти, що містять вітамін С, – правило номер один.

  • Бере участь в синтезі колагену (красива і молода шкіра)
  • Підтримує імунну систему
  • Допомагає нашій антиоксидантній системі, бере участь в процесах детоксикації організму
  • Знижує ризик захворюваності на подагру
  • Знижує ризик виникнення інсульту
  • Допомагає в загоєнні ран
  • Допомагає в засвоєнні заліза і міді
  • Зміцнює стінки судин
  • Покращує колір шкіри
  • Володіє антидепресивним ефектом, допомагає впорається зі стресом
  • Важливий для клітин підшлункової залози
  • Допомагає засвоєнню вітаміну В5, який відповідає за нашу мітохондріальну функцію, а значить молодість
  • Підтримує адекватний рівень гормонів
  • Приводить в норму обмін речовин, а значить важливий для стрункості
  • Запобігає ризику захворювання цинги

Зверніть увагу, що алкоголь, антибіотики, КОК, аспірин, стрес і велика кількість вуглеводів в раціоні виводять вітамін С.

У відповіді за імунітет: прості продукти, в яких найбільше вітаміну С (список)

Список продуктів, що містять вітамін С (на 100 гр)

  1. Шипшина, 650 мг
  2. Обліпиха, 200 мг
  3. Перець солодкий болгарський, 200 мг
  4. Смородина чорна, 200 мг
  5. Ківі, 180 мг
  6. Гриби білі сушені, 150 мг
  7. Півника, 150 мг
  8. Капуста брюссельська, 100 мг
  9. Кріп, 100 мг
  10. Капуста броколлі, 89 мг
  11. Капуста цвітна, 70 мг
  12. Горобина червона, 70 мг
  13. Крес-салат 69 мг
  14. Папайя, 61 мг
  15. Помело, 61 мг
  16. Апельсин, 60 мг
  17. Суниця, 60 мг
  18. Капуста червонокачанна, 60 мг
  19. Хрін, 55 мг
  20. Шпинат, 55 мг

Зверніть увагу, що на останніх рядках, тому що містить всього 40 мг вітаміну С на 100 грамів.⠀

У день досить з'їдати 100 -150 гр цих продуктів, щоб отримати достатню дозу вітаміну.

Цікаво, що в брокколі зберігається більше вітаміну С, ніж в будь-якому іншому овочі, а також свіжозрізані плоди при зберіганні в холодильнику зберігають свої властивості, а також при заморожуванні.

Якщо вибираєте добавки, то проконсультуйтеся зі своїм лікарем з приводу дозування.