Здоровий сніданок: дієтолог озвучила головні правила і запропонувала смачні варіанти
Сніданок - це основний прийом їжі і заданий старт на цілий день. Якщо ви дбаєте про свою фігуру і здоров'я, слід зробити ранковий прийом їжі здоровим і збалансованим.
Лікар-дієтолог Юлія Костенко назвала в Instagram правила здорового сніданку і запропонувала кілька відмінних і смачних варіантів.
Головні правила сніданку наступні:
⠀
- стакан теплої води натщесерце.
- повноцінний прийом їжі не пізніше ніж через годину після прокидання.
- кава, чай або інший напій через 40 хв після сніданку.
- за обсягом їжі сніданок займає друге місце (перше місце займає обід і, відповідно, третє - вечеря).
Сніданок, як і кожен прийом їжі, повинен складатися з білків, жирів і вуглеводів:
- білок: яйця, риба, сир, дієтичне м'ясо, бобові при гарній переносимості
- жири: вершкове масло 82%, топлене вершкове масло, ікра, печінка тріски, авокадо, рослинні масла, оливки, горіхи, насіння, тверді витримані сири, по типу пармезану.
- вуглеводи: мова йде тільки про складні вуглеводи (це цільнозернові крупи).
Ілюстративне фото (pexels.com)
Проте, аналізуйте, який буде за планом день стосовно фізичної активності. Активний - додайте порцію каші вранці, неактивний - краще обійтися.
⠀
Овочів (клітковина) має бути багато і вони не враховуються в розмірі порції. Зелень обов'язкова і вона не враховується в калораж.
РЕЗЮМЕ: сніданок повинен бути переважно білково-жировим + клітковина (вуглеводів мало).
⠀
- Білки для фундаменту і базової конструкції.
- Жири для настрою, здоров'я і краси.
- Вуглеводи для енергії.
Приклади правильного сніданку:
Ілюстративне фото (instagram.com/kostenko_likar)
Нагадаємо, що раніше дієтолог Альбіна Комісарова навчила правильно харчуватися в свята, щоб не набрати зайвого.