Для краси і при суглобових болях: лікар розповіла, як приймати колаген
Колаген - джерело отримання додаткового білка. Він розпадається на амінокислоти: пролін, гліцин, аргінін, глутамін, оксипролін, оксилізин - і в уже в такому вигляді використовується організмом.
Лікар-ендокринолог Катерина Григор'єва розповіла у своєму Instagram, що, в залежності від послідовності амінокислот, розрізняють 28 типів колагену, але застосовують типи 1, 2 і 3.
- 1 і 3 покращують стан шкіри, волосся і нігтів.
- 2 краще працює при суглобових болях.
Втрата колагену з віком - одна з ключових причин візуального старіння шкіри і втрати її еластичності. Але не треба будувати ілюзій, що, якщо приймати натщесерце, то він відразу перетвориться на власний колаген. Щоб це сталося, важливі багато факторів: здоровий шлунково-кишковий тракт, чисте структуроване харчування, гормональний баланс.⠀
Приймати колаген можна з будь-яким прийомом їжі. Пити в складі зелених коктейлів, броненапітков, допомагаючи собі невеликою дозою бетаїну.
Будь-яке добре засвоюване білкове харчування буде помітно відбиватися на шкірі.
Види колагену:
- Тваринний - з великої рогатої худоби, курки,
- Морський - з риби, морепродуктів.
- Рослинного не буває.
- Гідролізований - найбільш біодоступна форма. Буває і тваринний, і рибний.
Можете не відразу помітити: лікар назвала топ ознак зневоднення організму
Ключовий момент у виборі колагену - яка у вас кислотність для засвоєння того чи іншого виду білка.
Щоб забезпечити організм власним колагеном, недостатньо вживання м'яса, важливо мати здоровий шлунок, який його переварить. Якщо у вас дисбактеріоз, СИБР, СИГР, знижена кислотність, отримати користь від добавок колагену буде важко. Крім хорошої кислотності, потрібна адекватна робота підшлункової залози, для того, щоб розщеплювати і засвоювати білок.
Колаген помітно покращує стан шкіри, волосся і нігтів (фото: pexels.com)
Може призвести до інсульту: нутриціолог попередила, чим не можна займатися в спеку
У домашніх умовах можна легко отримати найдоступніший вид колагену - желатин. Він утворюється при тривалому варінні кісток і хрящів у вигляді бульйону. Якщо у вас немає часу на приготування, шукайте порошок або виробництво готових бульйонів.
Кістковий бульйон (не м'ясний!) - відмінна альтернатива покупному колагену в порошку, приймається натщесерце за 20 хвилин до їжі. Може використовуватися для приготування супів, соусів, іноді замінювати прийом їжі.
Також колаген пьють разом з вітаміном С і гіалуроновою кислотою.
Також корисні холодець і хаш (Вірменський суп).
Раніше лікар розповіла, скільки яєць можна їсти щодня, щоб не піднявся холестерин.