Кава з 0% кофеїну - це цикорій або трав'яні чаї. А той напій, який продається в магазинах з маркуванням "Без кофеїну" або "Декаф", все одно має у своєму складі кофеїн від 1 до 3%.
Про це у своєму Instagram розповіла ендокринолог Катерина Григор'єва
Ця кава без кофеїну - зовсім не є особливим сортом кави, для її приготування беруть звичайні кавові зерна і видаляють кофеїн. Аромат і смак залишається, але немає стимулюючого і підбадьорливого ефекту, як у натуральногї кави.
Для цього використовують 4 способи екстракції:
Кава без кофеїну - маркетинговий хід? (фото: pexels.com)
Якщо не вказано спосіб обробки або написано "природний спосіб", значить, кофеїн видаляли за допомогою розчинників.
Але без ілюзій, декаф в будь-якому випадку буде не таким ароматним і смачним, як натуральна кава, бо в процесі обробки пошкоджуються ароматичні сполуки. І підсмажують його сильніше, тому може відчуватися гіркота і кислий смак, особливо - якщо в складі є робуста. Тому обирайте 100% арабіку або каву з мінімальною кількістю робусти.
Краще з'їсти шматок торта: ендокринолог розповіла, які цукрозамінники вибирати
- немає побічних ефектів кофеїну: головний біль, підйом артеріального тиску, тахікардія,
- зберігаються корисні речовини: антиоксиданти, марганець, магній, калій,
- не викликає безсоння.
- не дає бадьорості та енергії,
- може викликати печію, кислотний рефлюкс,
- містить ті ж антинутрієнти, що і натуральна кава, тому не варто ним захоплюватися.
Нагадаємо, ендокринолог розповіла, як дієти можуть призвести до проблем із зубами.