Чому багатьом людям не вистачає вітаміну А? Його в біодоступній формі ретинолу можна отримати тільки з продуктів тваринного походження: яєчних жовтків, субпродуктів, вершкового масла.
Про це у своєму блозі в Instagram розповіла лікар-нутриціолог Катерина Григор'єва.
Вона додала, що рослинна їжа містить не вітамін А, а його попередники - бета-каротин, альфа-каротин і бета-криптоксантин, які організм повинен сам перетворити в ретинол.
Але це йому не завжди вдається з кількох причин:
Крім розсолу: нутрицілог назвала головні засоби від похмілля, які працюють
Залежно від варіанту успадкування, конверсія бета-каротину може бути знижена майже на 45-70% від звичайних значень.
Не поспішайте вибирати окуляри (фото: pexels.com)
Якщо у вас жовтіють долоні і ступні, значить бета-каротин не може перетворитися в ретинол і накопичується в шкірі.
Надлишок вітамін А виникає внаслідок додаткового прийому у великому дозуванні і може провокувати серйозні проблеми зі здоров'ям. Згодом він накопичується в тканинах і повільно виводиться з організму.
Гарбуз, морква, батат, зелена цибуля, щавель, шпинат, всі види салату, кейл, брокколі, грейпфрути, сливи, персики, абрикоси, хурма, агрус, чорниця, чорна смородина.
Продукти, багаті бета-каротином, мають поживну цінність, навіть якщо не повністю забезпечують організм вітаміном А. Вони, як правило, багаті клітковиною та іншими корисними речовинами, які приносять користь здоров'ю.
Раніше нутриціолог назвала кращі перекушування для всієї родини без глютену, цукру і молока.