Нутриціолог Надя Андрєєва розповіла, що піклуватися про те, щоб печінка виробляла якісну жовч в достатній кількості, необхідно всім.
У своєму мікроблозі в Instagram вона дала поради, яким чином це зробити.
"Жовч впливає на величезну кількість аспектів в нашому організмі, в тому числі, на засвоєння жиророзчинних вітамінів, виробництво статевих гормонів, на красу волосся, шкіри та нігтів", - розповіла Надя.
Андрєєва розповіла, що про якість жовчі може говорити аналіз на білірубін. Якщо він постійно високий, вище 12 одиниць, то варто задуматися про причини. Або виробляється неякісна жовч, або вона погано виводиться, або є генетичні відхилення.
Також можна може зробити тест на синдром Жильбера. При генетичних відхиленнях, як Гілберт, печінку і жовчний необхідно підтримувати протягом усього життя, щоб компенсувати стан.
Надя Андрєєва (фото: instagram.com/happynadyaz)
"Достатньо провести курс 2-3 місяці - і потім залишити здорові звички харчування на постійній основі. Приблизний план підтримки такий:
1. Фосфатидилхолін (холін) або лецитин з їжі отримати дуже складно. В основному, вони містяться в жовтках, соняшниковому насінні і сої. Але вміст зовсім невелике. Щоб отримати необхідну дозу холіну, необхідно з'їдати приблизно 4 жовтка в день. Тобто, ймовірність набрати необхідну кількість невелика, тому, можливо, варто приймати добавки холіну або лецитину, якщо не постійно, то регулярними курсами. Особливо, якщо ви по аналізах бачите, що білірубін підвищений.
2. Таурин, який допомагає розріджувати жовчі. Це амінокислота, яка також буде додатково давати енергію. Дозування приблизно 1 грам в день.
Нагадаємо, нутриціолог розповіла, що ягоди потрібно їсти навіть взимку. Чому вони так корисні, дивіться тут.