Ну, хто ж його не пив у період карантину? Здається, цинк і вітамін Д були найпризначальнішими елементами минулого року! Цинк взагалі вважається мінералом імунітету.
Він необхідний для синтезу білка і потрібен для багатьох ферментів, при його нестачі порушується структура ядра клітини – і людина схильна до частіших хвороб і застудів!
Нутриціолог Ганна Гоголєва у своєму блозі про здорове харчування в Instagram розповіла, що ще ми маємо про нього знати, коли пити, в якій формі чи брати із продуктів?
Цинк:
До речі! Білі плями на нігтях та їх ламкість – симптом нестачі цинку, а не кальцію (як зазвичай вважають).
Особисто я рекомендую все отримувати із природних якісних продуктів.
Природні джерела цинку:
Часник (фото: pexels.com)
А ось у фруктах та овочах, його, на жаль, мало.
Але пам'ятайте: цинк сам один – у полі не воїн. Він працює у парі з вітаміном С, який допомагає цинку. Також краще в цей період включити продукти, багаті на вітамін А!
Ще важливо знати, хто допомагає, а хто заважає його засвоювати.
Форми добавок бувають різними: цитрат, оксид, піколінат, аскорбат – одні форми покращують роботу печінки, інші покращують стан шкіри, треті краще для імунної системи. Перед прийомом проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
Але все ж таки я залишаюся прихильницею натуральних джерел мінералів, тоді і "перебору" не буде і за раціоном стежитимете.
Раніше нутрицитріолог розповіла, який бутерброд є особливо корисним для жіночого здоров'я.