Як тільки мова йде про запор, то насамперед рекомендують побільше клітковини і води. Якщо з водою все зрозуміло, то з клітковиною є нюанси. Клітковина буває різна - і вона не завжди корисна.
Про це у своєму Instagram розповіла лікар-ендокринолог Діляра Лебедєва.
Перша для мікробіоти, яка бере участь в стимуляції моторики кишечника. Друга - грубе волокно, яке за рахунок свого обсягу і ефекту "щітки" механічно стимулює перистальтику.
Нам потрібні обидва види клітковини, але про це часто забувається - і людина йде в магазин за висівками (оболонка зерна пшениці, жита або вівса).
Натуральні антигістамінні засоби: нутриціолог дала список продуктів, які можна алергікам
Їжа, яка допоможе налагодити травлення (фото: pexels.com)
Від гастриту і вугрової висипки: нутриціолог назвала один-єдиний засіб, який варто застосувати
Тому я проти висівок з оболонок злаків, краще їсти зелень або яблучну клітковину (вона набагато м'якша).
До розчинних видів відноситься псиллиум - і хоча це оболонка насіння подорожника, діє дуже м'яко і підгодовує корисні бактерії. Добавки з псілліум можна купити в аптеці.
Для мене важливий стілець 2 рази в день - і досягти його можна, додаючи обидва види клітковини. Зелень я їм в кожен прийом їжі, а ось розчинну клітковину складно отримати з їжі.
Важливо: пити достатню кількість рідини протягом дня!
Раніше нутриціолог назвала один натуральний засіб від мігрені і болю в горлі, який вже допоміг тисячам.