Один з найголовніших вітамінів, який особливо потрібен кожному взимку, – це вітамін С!
Нутриціолог Євгенія Хелс у своєму Instgaram розповіла, як отримати його в домашніх умовах. Для цього потрібно запастися корисними продуктами – і поповнити ними свій щоденний раціон.
Вітамін С - це не тільки цитрусові (фото: pexels.com)
Основні функції вітаміну С:
Бере участь в синтезі колагену (красива і молода шкіра).
Підтримує імунну систему.
Допомагає нашій антиоксидантній системі, бере участь в процесах детоксикації організму.
Знижує ризик захворювання на подагру.
Знижує ризик виникнення інсульту.
Допомагає в загоєнні ран.
Допомагає в засвоєнні заліза і міді.
Зміцнює стінки судин.
Покращує колір шкіри.
Володіє антидепресивним ефектом, допомагає впоратися зі стресом.
Важливий для клітин підшлункової залози.
Допомагає засвоєнню вітаміну В5, який відповідає за нашу мітохондріальну функцію, а значить, молодість.
Підтримує адекватний рівень гормонів.
Приводить в норму обмін речовин, а значить, важливий для стрункості.
Запобігає ризику захворювання цинги.
Зверніть увагу, що алкоголь, антибіотики, КОК, аспірин, стрес і велика кількість вуглеводів в раціоні виводять вітамін С.
Досить приводів ввести його в свій раціон?
Вітамін С - це молодість і краса (фото: pexels.com)
Список продуктів, що містять вітамін С на 100 гр
Шипшина – 650 мг
Обліпиха – 200 мг
Перець солодкий болгарський – 200 мг
Смородина чорна – 200 мг
Ківі – 180 мг
Гриби білі сушені – 150 мг
Півника – 150 мг
Капуста брюссельська –100 мг
Кріп – 100 мг
Капуста броколлі – 89 мг
Капуста цвітна – 70 мг
Горобина червона – 70 мг
Крес-салат – 69 мг
Папайя – 61 мг
Помело – 61 мг
Апельсин – 60 мг
Суниця – 60 мг
Капуста червонокачанна – 60 мг
Хрін – 55 мг
Шпинат – 55 мг
У день досить з'їдати 100-150 гр цих продуктів, щоб отримати достатню дозу вітаміну.⠀
Дозування вітаміну С у добавках підбирається окремо, відповідно до запиту. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем.