Людині складно робити щось через "треба", завжди потрібно розуміти реальну ситуацію і що тобі дасть дія, яку ти будеш робити. Будь-який фахівець з харчування та здоров'я зробить акцент на необхідності клітковині в раціоні. Але навіщо і що це вам дасть?
Нутриціолог Ольга Усенко розповіла в Instagram, чому важливо їсти більше овочів і фруктів.
1. Фрукти і овочі - відмінне джерело вітамінів і мінералів. Вони багаті вітамінами A, C і E, а також магнієм, цинком, фосфором, фолієвою кислотою і калієм.
2. Основа імунної системи лежить в кишечнику, і якщо уточнити, то в якісній мікрофлорі. І саме фрукти і овочі це пребіотики (харчування) для нашої флори.
3. Регулярний стул (похід в туалет) забезпечує саме клітковина.
4. Насичення - овочі та фрукти дають сильне насичення і люди, які борються з постійним голодом, можуть не перебираючи по калорійності отримати ситість.
Ілюстративне фото (pexels.com)
5. Не калорійні і тому перебрати ними протягом дня по калорійності раціону буде складно.
6. Захист від різного роду захворювань. Овочі та фрукти містять фітохімічні речовини, які є біологічно активними речовинами. Це означає, що, вживаючи овочі і фрукти, можна знизити ризик діабету 2 типу, інсульту, серцевих захворювань, високого тиску і раку, а ще знизити рівень холестерину.
7. Овочі та фрукти в будь-якому вигляді це зручно, швидко і доступно. Вибирайте локальні продукти і цілий рік буде відмінний раціон.
Ілюстративне фото (pexels.com)
8. Різні текстури і варіанти приготування, від свіжих варіантів до печених і смузі - овочі та фрукти допомагають зробити раціон різноманітним і надати йому різних смаків.
Якщо організм нормально реагує на овочі та фрукти, то в день намагайтеся зробити 500 г овочів/зелені і 300 г фруктів/ягід. І ще дуже важлива різноманітність овочів і фруктів, міняйте набір раз в кілька днів.
Раніше нутриціолог назвала топ-8 продуктів, які не можна їсти натщесерце.