Холестерин! Його бояться, особливо, якщо мова заходить про яйця і вершкове масло.
Нутриціолог Анна Макарова розповіла у своєму Instagram, що ж це таке і на що потрібно звертати увагу в першу чергу.
Холестерин (далі - Х) - це воскообразное B жироподобное речовина. Х входить до складу мембрани клітин, з нього синтезуються вітамін D, естрогени, тестостерон і жовчні кислоти.
У крові х переноситься ліпопротеїнами:
Проблема, коли його занадто багато (як у випадку з ЛПНЩ) і / або мало, як у випадку з ЛПВЩ. Нездорові показники Х викликані спадковістю і / або способом життя.
Це може здаватися парадоксом, але негативно на рівень Х в крові впливає не споживання самого Х, а:
Є винятки, оскільки окремі люди сильно реагують на Х з їжі. Тут замішана генетика.
Раніше нутриціолог розповіла, як відновитися після коронавірусу.