Їжа - один з головних факторів, які впливають на тривалість і якість життя. Прочитавши етикетку, можна вибрати більш здорові продукти.
Нутриціолог Євгенія Хелс у своєму Instagram перерахувала найнебезпечніші консерванти.
Як вибрати безпечні продукти (фото: pexels.com)
Небезпечні консерванти
Е - 218 (метилпарабен)
Накопичуються в організмі людини, надають несприятливий вплив.
Е - 220 (діоксид сірки)
Синтетичне походження. Важливо не допускати перевищення норми споживання даної харчової добавки. Може викликати алергічну реакцію.
Е - 211 (Бензоат натрію)
Рекомендується уникати продуктів, якщо в складі поряд з даною харчовою добавкою є аскорбінова кислота (Ascorbic acid, vitamin C) або лимонна кислота (Citric Acid), оскільки при вживанні таких продуктів в шлунку створюється небезпечна реакція, а на організм може бути надано несприятливий вплив або алергічна реакція.
Цукровий колір (Е-150а, Е-150B, E-150C, E-150D, карамель).
Декстроза (Глюкоза, виноградний цукор, D - глюкоза).
Фруктоза (глюкозно-фруктозный сироп).
Сироп агави може містити 80 % фруктози.
Які консерванти не шкодять здоров'ю (фото: pexels.com)
Синтетичні цукрозамінники
Цикламова кислота і її солі цикламати натрію і кальцію (E952). Заборонена в деяких країнах. Підозрюється в тому, що може посилювати дію канцерогенів, хоча прямих доказів тому немає.
Ацесульфам калію (E950). Довгий час щодо шкоди даного підсолоджувача велися суперечки. В даний час офіційно добавка визнана безпечною для здоров'я.
Добавка Е-951 (Аспартам). Може викликати алергічні реакції. Можлива індивідуальна непереносимість добавки, наприклад, хворими фенілкетонурією.
Добавка Е-954 (Сахарин). У великих кількостях добавка сприяє зростанню пухлинних клітин.