Перетворюється на отруту: нутриціолог розповіла, як вживати мед без шкоди для здоров'я
Багато людей при перших ознаках застуди або грипу починають пити гарячий чай з лимоном і медом. Це і є найбільша помилка при вживанні меду в оздоровчих цілях. При високих температурах мед стає токсичним, буквально - перетворюється в отруту, втрачаються його цілющі властивості.
Про це у своєму Instagram розповіла нутриціолог Анна Біоторіум.
Незважаючи на те, що в кулінарії багатьох країн існують рецепти випічки або гарячих страв із застосуванням меду, робити цього не можна, Аюрведа настійно рекомендує відмовитися від таких страв.
Мед легко перетворити в отруту (instagram.com/biotorium)
Аюрведа називає мед мадху. В Аштанга хрідая самхіті - класичній праці по Аюрведі, лікувальні властивості меду характеризуються так:
- дуже хороший для очей і зору
- пригнічує спрагу
- розчиняє Капху
- усуває наслідки отруєнь
- зупиняє гикавку
- корисний при хворобах сечовивідних шляхів, глистах, бронхіальній астмі, кашлі, проносі, нудоті і блювоті
- очищає рани і заліковує їх
- стимулює зростання здорової тканини на місці пошкодження
- нещодавно зібраний мед є легким проносним засобом і сприяє зниженню ваги
- Старий, довго зберігався мед покращує жировий обмін і усуває Капху.
Найкраще вживати мед з теплою водою (фото: pexels)
А ось що говориться в аюрведичному тексті Бхавапракаща-нігханту про властивості меду:
- "Мед сприяє кращій абсорбції поживних речовин і формуванню стільця, сприяє схудненню, корисний для очей і зору, розпалює вогонь травлення, корисний для голосу, володіє очищує і загоює дією на рани і виразки, має пом'якшувальну дію, наділений здатністю глибоко проникати в тканини і сильно очищати тілесні канали.
- Він покращує колір шкіри, зміцнює інтелект, є афродизіаком, очищає і покращує апетит.
- Застосовується для лікування важковиліковних хвороб шкіри (включаючи псоріаз, вітіліго та ін.), геморою, кашлю, кровотеч, хвороб капхи, двадцяти типів хвороб сечі (прамеха), включаючи цукровий діабет, ментальну втому, має протипаразитарну дію.
- Нудоті, астмі, гикавці, діареї, запорах, палінні, травмах і ранах, виснаженні і туберкульозі, є каталізатором дії інших лікарських засобів і трохи збільшує Вата-дошу.
Для прискорення метаболізму: лікар дала рецепт куленепробивної кави
Мед:от лекарства до яда (фото: pexels)
Як правильно вживати мед
1. Щоб мед зберіг цілющі властивості, варто додавати мед в напої температурою не вище 40-50 градусів.
2. Найкраще - просто розсмоктувати мед у роті. Саме на слизовій оболонці рота і гортані починається інтенсивне засвоєння меду, його корисних складових.
3. Також можна змішувати мед з гарячими і пряними стравами.
Раніше нутриціолог назвала три продукти, які варто прибрати зі свого холодильника назавжди.