"Що мені робити? Люблю - не можу! Не можу відмовитися від молочних продуктів, але страшно їх їсти!",- кажуть клієнти нутриціологам на консультації, начитавшись статей, як це шкідливо. ⠀
Насправді від молока є як шкода, так і користь. Якщо якщо організм здатний засвоїти лактозу, буде користь. Не здатний засвоїти - буде шкода, роз'яснила дієтолог Марина Сергєєва в своєму Instagram.
За здатність засвоювати відповідає фермент лактАза, який розщеплює лактОзу (молочний цукор) на глюкозу і галактозу.
У кожного з нас є ген, який відповідає за активність ферменту. І в залежності від генотипу лактази може вироблятися в десятки разів менше, і це впливає на розщеплення лактози.
Без таблеток: нутриціолог назвала три кращих засоби від головного болю
Що робити? Не поспішаємо відмовлятися від молока, сиру, а здаємо генетичний тест. Це потрібно зробити тільки раз в житті. Якщо з генетикою все ОК, залишається питання до мікробіоті кишечника.
Згадайте момент, коли ви зрозуміли, що молоко не ваш продукт. Зрозуміти це просто: здуття, діарея. Можливо, не задовго до цього ви перенесли якусь кишкову інфекцію, отруєння? Можливо, лікувалися антибіотиками? І після цього вам довелося обмежити або зовсім відмовитися від молочки?
А все тому, що порушився мікробіом тонкого кишечника. Знизилася кількість нормофлори і розцвіла буйним цвітом умовно-патогенна. І цього достатньо.
Без паніки! Здаємо аналіз, виявляємо патогени, прибираємо їх з кишечника. Роботи відразу скажу, не на один день. Тут ще важливо скорегувати харчування, прибрати продукти, які годують патогенну мікрофлору, заселити нормофлору, підгодувати її. І тоді, якщо з генетикою все ОК, повертаємо улюблений сир і молчку взагалі в свій раціон.
Лікар розповіла, кому точно не варто їсти квашену капусту, хоч вона і суперкорисна.