Без відмови від випічки: нутриціолог розповіла, кому можна вживати глютен
"Якщо у мене немає целіакії, то навіщо мені відмовлятися від глютену?", - часте питання нутриціологу.
Звичайно ж! Поголовно всім від глютену відмовлятися необов'язково. Але є ситуації, в яких, дійсно, краще повністю прибрати глютен:
- діарея,
- несформований стілець,
- болі в кишечнику,
- мігрень,
- набряки...
Про це у своєму Instagram розповіла нутриціолог Катерина Йенсен.⠀
Зрідка дозволити собі круасан може кожен (фото: pexels.com)
Але це необов'язково для всіх! Я далеко не всім раджу прибирати глютен з раціону. Тим не менш, я раджу мінімізувати його у вашому раціоні: хліб, макарони, випічку, солодощі, ковбаси...
Кому можна глютен, а кому ні? (фото: pexels.com)
Щитовидка ні при чому: лікар назвала несподівані причини кома в горлі
Чому варто зменшити кількість глютену: деякі причини
- глютен є тригером (подразником) імунітету, що може призводити до прихованих і уповільненим запальним процесам.
- глютен часто призводить до здуття живота. Іноді досить просто мінімізувати його в раціоні, і виявляється, що не потрібно було купувати купу дорогих БАДів, щоб вирішити проблему здуття!
- глютен часто асоціюється з мігренями і головним болем іншого характеру.
- чутливість до глютену (не целіакія!) може давати такі негативні ефекти, як виснаження яєчників і недолік естрогену.
Як дізнатися, чи потрібно виключати глютен саме вам? Дуже просто! Відмовтеся від нього на 2-4 місяці і подивіться, чи стане вам краще.
Раніше нутриціолог назвала простий спосіб почистити кишечник в домашніх умовах.