Навіть від фруктів і вівсянки: нутриціолог зізналася, чим небезпечні скачки цукру в крові
Чи то правда, що, навіть не вживаючи солодке, можна мати високий цукор в крові? Так. Парадокс? Зовсім ні!
Справа в тому, що швидкі вуглеводи, до яких відносяться вироби з крупи (каші), борошняне (навіть із цільнозернового борошна!), крохмалисті продукти (картопля і кукурудза) і багато фруктів, призводять до майже таких же стрибків цукру в крові, якби ви з'їли торт або випили чаю з цукром.
Про це розповіла у своєму блозі спеціаліст з харчування, нутриціолог Катерина Йенсен.
Чим небезпечні скачки цукру?
Вони призводять до запалення і навіть до фізіологічного стресу. Саме високий вміст глюкози в крові утворює ефект кристалізації, який не тільки збиває гормональний баланс, але і призводить до утворення холестеринових бляшок, головних болей та до підвищеного артеріального тиску.
То що, тепер зовсім що не їсти ні фрукти, ні вівсянку?
Відмовлятися від фруктів не варто (фото: pexels.com)
На щастя, їсти це все можна, але в поєднанні з жирами. Навіщо потрібні жири? Щоб уповільнити швидкість засвоєння простих вуглеводів з перерахованих вище продуктів. Жири немовби запаковують вуглеводи - і вони стають менш доступними.
Як цукерка, загорнута в обгортку, так і вуглеводи "загортаються" в жирну плівку, на розщеплення якої організму буде потрібен і час, і ферменти. Тому процес сповільнюється, а ви відчуваєте почуття ситості довше.
Алергія на сонце: експерт розповіла, як її розпізнати і вилікувати
Що це означає на практиці?
- Їжте фрукти тільки в супроводі горішків і насіння або відразу ж після іншої їжі.
- Бутерброди щедро намастіть песто або домашнім майонезом.
- У кашу додавайте побільше рослинного або топленого масла, а також всілякі насіння і горішки.
Звичайно ж, принципів харчування для того, щоб стабілізувати цукор в крові, дуже багато, але додавання жирів - це один з основних методів. Тому почніть хоча б з цього.
Раніше лікар розповів, як розпізнати, що у вашому організмі є паразити.