Пампушки – традиційне блюдо на різдвяному столі. Вони можуть бути як доповнення до борщу, а можуть бути й окремою стравою. Переможець кулінарного шоу "МастерШеф" Євген Клопотенко розповів, як швидко приготувати пампушки на Різдво.
У своєму відеоблозі на YouTube Клопотенко дав рецепт приготування пампушок з часником, пампушок з грибною мачанкою і солодкі пампушки з ромовою заправкою.
"Пампушки з часником – ідеальний варіант для борщу, що й казати. Але сьогодні я вам покажу, що пампушки можуть бути не тільки доповненням до страви, але і виступати самостійним блюдом. Насолоджуйтесь!" – написав кулінар.
Інгредієнти на 12 пампушок:
400-450 г борошна
250 мл молока
100 г м'якого вершкового масла або рослинної олії
10 г сухих дріжджів
1 ст. л. цукру
½ ч. л. солі
Для часникової заправки:
2-3 зубчики часнику
5-6 гілочок кропу
2 ст. л. рослинної олії
1 ст. л. оцту
сіль, перець
Для грибної заправки:
300 г печериць
1 цибулина
2-3 ст. л. рослинної олії
200 мл вершків будь-якої жирності
40-50 г твердого сиру
сіль, перець
Для солодкої заправки:
150 г цукру
40 мл води
40 мл коньяку, рому або віскі
У борошно додайте сухі дріжджі, сіль і цукор і гарненько перемішайте. Додайте тепле молоко і м'яке вершкове масло (або рослинну, якщо хочете отримати пісні пампушки).
Замісіть дуже еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Якщо є необхідність – злегка підсипте стіл борошном. Але не забивайте тісто, щоб воно не було надто тугим.
Залиште тісто в теплому місці під рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для підйому. Тісто за цей час має збільшитися у 2-3 рази.
Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушків. Акуратно розкладіть їх по формі, попередньо змазаній рослинною олією або вершковим маслом. Залиште для вистоювання на 30 хвилин.
Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 25-30 хвилин.
Заправка з часником пампушків
Тим часом приготуйте заправку. Для першої з них дрібно порубаєте зелень кропу і часник. З'єднайте ці ароматні складові та додайте сіль, перець, оцет і рослинну олію. Щедро полийте цією заправкою пампушки ще гарячими, щоб вони просочилися ароматами.
Як приготувати мачанку
Для другої заправки порубайте дрібно печериці та цибулю. Обсмажте цибулю на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії до прозорості. Додайте печериці та дайте повністю випаруватися зайвій волозі. Додайте вершки та тушкуйте 2-3 хвилини. Додайте сіль і перець на смак, додайте сир, попередньо натерши його на тертці. Нехай сир розплавиться в масі та подавайте цю заправку до пампушків.
Рецепт солодкої заправки пампушків
Для солодкої заправки зваріть сироп з води та цукру. Додайте міцний алкоголь за своїм вибором - коньяк, ром чи віскі. Полийте сиропом пампушки та подавайте їх як десерт.
Клопотенко дав простий і легкий рецепт пампушків на Різдво
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Клопотенко дав рецепти 12 страв на Різдво, які зможуть здивувати.
А також розповідали про те, що Клопотенко дав рецепт основної страви на Святвечір.