ru ua

Погано впливає на рівень гормонів: нутриціолог розповіла, як часто можна їсти сою

Погано впливає на рівень гормонів: нутриціолог розповіла, як часто можна їсти сою Нутриціолог Анна Макарова (фото: instagram.com/annamakarova25)

Соєвий білок довгий час вважався єдиним "повноцінним" білком рослинного походження.

За оцінками амінокислотного коефіцієнта засвоюваності білків (PDCAA) і засвоюваності незамінних амінокислот (DIAAS, сучасний показник), соєві боби і добавки соєвого протеїну близькі до молока, сироваткового білка, яєць і м'яса. Але в той же час соя може впливати на рівень гормонів.

Про це у своєму Instagram написала нутриціолог Анна Макарова. Вона розповіла всю правду про користь і шкоду соєвого білка.

Соєвий білок багатий амінокислотами з розгалуженим ланцюгом (BCAA), зате збіднений на метіонін. Але навіть на змішаному веганському раціоні це не є проблемою, адже досить метіоніну є в вівсяних пластівцях і кіноа.

Погано впливає на рівень гормонів: нутриціолог розповіла, як часто можна їсти союЯк їсти сою, щоб не шкодити своєму здоров'ю (фото: pexels.com)

Вміст білка в соєвих продуктах:

  • Ізолят соєвого протеїну - 89 г білка на 100 г,
  • Концентрат соєвого протеїну - 64 г,
  • Темпе і натто - 20 г,
  • Соєві боби відварні - 18 г,
  • Місо - 13 г,
  • Едамаме (незрілі боби) приготовані - 12 г,
  • Тофу - 9 р.

Погано впливає на рівень гормонів: нутриціолог розповіла, як часто можна їсти союЦе важливо знати любителям тофу (фото: pexels.com)

Готується швидко і не набридає: нутриціолог дала рецепт смачного і корисного сніданку

Дослідження показали, що соєвий білок стимулює синтез м'язового білка менш виражено, ніж сироватковий, зате більш виражено, ніж казеїн.

При виробництві соєвих протеїнових добавок вміст ізофлавонів сильно знижується завдяки промиванні в етанолі (спирті). Добавки, які були отримані в процесі промивання водою або кислотами, як правило, зберігають високу концентрацію ізофлавонів.

Мета-аналіз 15 досліджень показав, що соя не робить значного впливу на показники тестостерону. У дослідженнях використовувалися соєві продукти і протеїн, які "давали" 10-70 г соєвого білка і 60-240 мг ізофлавонів в день.

Надзвичайно висока кількість ізофлавонів може негативно впливати на рівень гормонів як у чоловіків, так і у жінок, і може негативно впливати на ріст м'язів і втрату жиру.

Швидко і без спортзалів: нутриціолог назвала простий напій, який допоможе схуднути

Як їсти сою без шкоди для здоров'я

1. Вживання 1-2 порцій (1 порція - приблизно 100-120 г) соєвих продуктів на день не викличе проблем.

2. З цільних соєвих продуктів менше ізофлавонів міститься в едамамі, пророщених соєвих бобах, тофу і темпі.

3. На регулярній основі краще все-таки вживати цільні продукти, а не протеїнові добавки. Адже в процесі обробки можуть губитися цінні поживні речовини: клітковина, вітаміни і мінерали.