Йод - це незамінний компонент гормонів щитовидної залози (тироксину - Т4, трийодтироніну - Т3). Ці гормони регулюють масу найважливіших біохімічних реакцій: синтез білка, активність ферментів, ну і, звичайно ж, вони є критичними гравцями для регулювання швидкості обмінних процесів.
Також вони необхідні для нормального розвитку скелета і центральної нервової системи у плода і немовлят, розповіла в своєму Instagram нутриціолог Анна Макарова.
Добова потреба в йоді для людей у віці від 14 років і старше становить 150 мкг (однаково для чоловіків і жінок). Але де його взяти? Які продукти є найкращими джерелами цього важливого мінералу?
Хронічна втома і проблеми з кишечником: нутриціолог назвала головні ознаки кандиди
Вміст йоду в їжі залежить від вмісту йоду в грунті, в якій ця їжа вирощується. Йод, присутній у верхній частині земної кори, вилуговується шляхом заледеніння і багаторазового затоплення, і переноситься в море. Саме тому морська вода і, відповідно, водорості є найбагатшим джерелом йоду.
Як ви вже зрозуміли, кращим джерелом йоду в їжі є морські водорості (ламінарія, норі, вакаме), але вміст мінералу в них буває дуже різним, тому даються усереднені дані.
Найсильніша інтоксикація: дієтолог розповіла, чому не можна чиститися від паразитів самостійно
Моя рекомендація - вживати мінімальну кількість перероблених продуктів і купувати тільки йодовану сіль, підсолюючи їжу лише злегка - на кінчику чайної ложки.
Список продуктів, в яких міститься йод (фото: pexels.com)
Раніше нутриціолог поділилася природною аптечкою на осінь, стане в нагоді кожній родині.